Traumer og kriser

Cand.psych., autoriseret psykolog i Hørsholm 

Psykolog Henrik Lyng er en del af

Traumer og kriser

Ingen mennesker kan forvente at komme gennem livet uden at opleve, at livet kan gøre ondt.


Måske tager vi afsked med mennesker, der har betydet meget for os. Det kan skyldes dødfald, skilsmisse, ophør af venskaber eller andre store livsændringer, der efterlader os med sorg, savn og fortrydelser.


Smerten kan også komme i form af sygdom eller tilskadekomst, ligesom vold, røverier og indbrud kan sætte dybe spor i os.


Uanset hvad krisen skyldes, kan det betale sig at få hjælp til at bearbejde den. Kriseterapi fjerner ikke oplevelsen, men den kan hjælpe dig til at bære oplevelsen med dig på en måde, du bedre kan leve videre med.Hvordan foregår behandlingen?


Traumer og kriser skal opløses indefra. Der er forskellige tilgange til det, men en del forskning tyder på, at det altid kan betale sig at tale om en voldsom oplevelse. Det kræver blot, at der tales om den på en måde, så den får en ny mening. Derved kan oplevelsen integreres med den øvrige livserfaring og personlighed, man har med sig fra tidligere. Du kan altså godt blive bedt om at fortælle om det ubehagelige flere gange, men husk på, at der ligger grundige overvejelser bag det.Er der noget, jeg kan forberede mig på før behandlingen?


Hvis du først har en tid nogle dage eller uger efter en voldsom oplevelse, er der en del, du selv kan gøre, mens du venter på din aftale.


For det første skal du tage ekstra godt vare på din sundhed. Sørg for at spise og drikke sundt, få så meget søvn som muligt, dyrk let motion - også selv om det kun bliver til en stille gåtur i det fri. Hold igen med alkohol og forsøg så vidt muligt at klare dig uden sovemedicin. Kan du ikke sove, så stå op og gøre noget, du kan lide - se tv, spil computerspil, lav mad, læs avis, læg puslespil eller andet, så du bliver naturligt træt. Som hovedregel siger man, at man efter en voldsom oplevelse altid skal holde sig vågen i mindst 6 timer, så den vågne hjerne kan bearbejde de første indtryk, og chokket kan lette.


For det andet skal du bruge de mennesker, du har omkring dig. Familie, venner, kollegaer, skole- og studiekammerater kender dig, holder af dig og vil gerne hjælpe dig. Tal med dem om dine bekymringer, håb og ønsker.


For det tredje kan det være en god ide at skrive sin voldsomme oplevelse ned. En del forskning peger på effekten af at få sin oplevelse ned på skrift, så man kan læse den og forholde sig til den på en mere kontrolleret måde.


Dansk Krisekorps har udarbejdet en krisepjece med en række gode råd og forklaringer. Hent den her.


Du kan også finde flere forklaringer og cases i bogen "Psykisk førstehjælp", der kan læses som gratis e-bog her på siden. Find den i menuen til venstre.
Kontakt


post@henriklyng.dk

6133 7140

Mandag - fredag

kl. 08.00 - 16.00


Aktuel ventetid for nye klienter

Ca. 3 månederHenvisnings-

muligheder

Klinikken tager imod klienter fra Sygeforsikringen "danmark", Forsvarets Veterancenter, de fleste forsikringsselskaber samt arbejdspladser, kommuner og andre offentlige institutioner.


Har du en henvisning fra din læge, kan du finde en psykolog, der har overenskomst med den offentlige sygesikring her.

Søger du...

Kurser

Foredrag

Supervision

Kollegastøtte

Konfliktmægling

Psykisk førstehjælp

Krise- og beredskabsplaner


Klik her

Psykolog Henrik Lyng ApS - tlf. 6133 7140 - post@henriklyng.dk - CVR-nr. 37837407 © Psykolog Henrik Lyng ApS

Hovedgaden 55 C, 1. sal, 2970 Hørsholm